karikatuurtekenaar marc de roo
De Artiest – Karikaturist Marc De Roo
Volgens mij werd ik geboren met een potlood in mijn hand. Op school tekende ik alle boeken en schriftjes helemaal vol. Tot ik leraars ging tekenen en merkte dat mijn klasgenoten dit bijzonder grappig vonden. Een aantal leraars vonden het minder leuk, al waren er ook die ontgoocheld waren omdat zij niet getekend werden… Toen ik later «Les Grandes Gueules» ontdekte van de Fransen Mulatier, Morchoisne en Ricord (de peetvaders van de karikatuur) opende zich een fantastische nieuwe wereld. In 1985 mocht ik wekelijks de cover tekenen voor het Franstalige tijdschrift Pourquoi Pas? (Wat een belevenis toen ik mijn eerste karikatuur op de voorpagina zag in de krantenwinkel!). Later tekende ik nog voor Special Télé (Frankrijk), Ciné Revue, Parce Que, Teek Magazine,… Stap voor stap begon ik later naam te maken als livekarikaturist voor events, meetings, walking diners, beurzen, incentives of privé- feesten. Al meer dan 25 jaar heb ik het mooiste beroep ter wereld: mensen blij maken aan de hand van mijn tekeningen. De respons en de reacties van de gasten tijdens een event zijn gewoon onbetaalbaar.
Ik wil hier ook nog een kleine ode brengen aan mijn helden: Norman Rockwell, Dany (Roze Bottel), Franquin (Guust Flater), Hergé (Kuifje) en Marten Toonder (Heer Bommel en Tom Poes). En natuurlijk mijn vader, van wie ik het tekentalent zomaar gekregen heb…
Karikaturen aan de hand van foto’s: heel wat keuze.
Bij mij thuis in mijn studio maak ik individuele karikaturen aan de hand van fotomateriaal dat de opdrachtgever mij bezorgt. Van de snelle zwart-wit tekening (zoals tijdens live events), tot de minutieus gedetailleerde en ingekleurde karikatuur. De kwaliteit van het fotomateriaal is van uitzonderlijk belang. Van een minder goede foto kan geen goede karikatuur gemaakt worden. Ideaal is een aantal scherpe, duidelijke, recente close-up foto’s.
Klik op Galerij om meer voorbeelden te zien.
Een techniek met Pilot Lettering pennen en Winsor & Newton Promarkers voor de grijstonen. Een gelijkaardige techniek als tijdens events. Er kan live getekend worden of aan de hand van foto’s. De kwaliteit van de foto’s is superbelangrijk: ik heb recente, scherpe en duidelijke close-up beelden nodig.
De digitale techniek (met iPad Pro) heeft talrijke voordelen: je kan altijd aanpassingen aanbrengen, de tekening kan rechtstreeks dienen voor drukwerk, voor sociale media, internet, een presentatie,… En er kan een “making of-video” gemaakt worden.
Een techniek met zwart of gekleurd potlood, en gaande van erg schetsmatig tot meer uitgewerkt. Enkel het hoofd of met een paar elementen over de persoon in kestie. De kwaliteit van de foto’s is superbelangrijk: ik heb recente, scherpe en duidelijke close-up beelden nodig.
Een techniek met zwart of gekleurd potlood, en gaande van erg schetsmatig tot meer uitgewerkt. Enkel het hoofd of met een paar elementen over de persoon in kestie. De kwaliteit van de foto’s is superbelangrijk: ik heb recente, scherpe en duidelijke close-up beelden nodig.
Een combinatie van waterverf en pastel. Meestal erg gedetailleerd uitgewerkt. Dit kan enkel het hoofd zijn, of verwerkt in een situatie met elementen over carrière, hobby’s, eigenaardigheden,… De kwaliteit van de foto’s is ook hier erg belangrijk: ik heb recente, scherpe en duidelijke close-up beelden nodig.